Gevşeme ve Teknikleri

3 yorum
Gevşeme
Ruhsal güçleri geliştirme çalışmalarıyla ilgilenen pek çok insan gevşeme alıştırmalarının yapılan çalışmalar üzerindeki olumlu etkisini bilirler. Gevşeme, zihinsel, fiziksel ve duygusal enerjimizden geçici olarak uzaklaşmamıza denir. Hemen hemen bütün çalışmaların temel noktasında gevşeme yani relaksiyon çalışmaları vardır.
Gergin olduğumuz zamanlar sıkıntı duyarız. Bu da beraberinde vücudumuzun çok fazla adrenalin salgılamasına yol açar. Böylece yaptığımız hiç bir aktiviteden keyif alamaz, hiç bir işimizden olumlu sonuçlar elde edemeyiz. Eğer fiziksel olarak gerginsek, zihinsel olarakta dinginleşemeyiz. Bu nedenle gevşeme çalışmaları her zaman yapılan işten olumlu sonuç alınması vesile olur.

Gevşemenin Ruhsal Güçleri Geliştirmesindeki Yeri
Psişik güçlerle ilgilenen her bireyin çalışmalarına başlamadan önce gevşeyip, konsantre olması gereklidir. Çünkü özel ve iş yaşantılarımızın verdiği sıkıntılar beraberinde stresi getirir. Bu ayın ev kirası, faturalar, bitirmem gereken projelerim ya da ödevlerim diye düşünürken doğal olarak bir stres haline gireriz. Düşündükçe stres yaparız, stres yaptıkça adrenalin salgılarız. Bu da vücudumuzun çok daha hızlı derece adrenalin hormonunun çalışmasına neden olur. Çok fazla adrenalin ürettiğimiz zaman ise paniğe kapılırız. Paniğe kapılmak kadar özgüven sarsan başka bir şey yoktur. Özgüven, ruhsal çalışmaların olmazsa olmazlarındandır. Yapmaya çalıştığımız işi yapabileceğimize inanmak ve kendimize olumlamalarda bulunmak için özgüven gereklidir. İşte burada devreye gevşeme egzersizleri girer. Egzersizler sayesinde salgıladığımız adrenalin normale döner ve bu da sakinleşmemizi sağlar. Paylaşacağım gevşeme egzersizler pek çok kişi tarafından başarıyla uygulanıp, olumlu sonuçlar elde edilmiştir.


Gevşeme Egzersizleri
  • Eller-Kollar
    Sessiz bir yerde rahat bir koltuk bulun ve oturun. Odanın sıcaklığı sizi rahatsız etmeyecek derecede olalıdır. Yani ne üşümelisiniz ne de terlemeli. Kollarınızı, sırtınızı ve başını iyice destekleyin. Sakin olmaya çalışın ve yavaşça nefes alıp verin. Öncelikle gergin olan kaslarınızı gevşetmeniz gerekli. 
    Sağ elinizin yumruğunu canınızı acıtmayacak şekilde iyice sıkın, bir süre öyle kalsın. Sonra yumruğunuzu gevşetin. Bunu ani ve hızlı bir biçimde yapın. Ellerinize yayılan gevşemeyi ve kolunuza doğru yayılışını hissedin. Bir süre ara verip ara verip, yavaş yavaş soluk alıp verin. Aynı alıştırmayı sol kolunuz içinde uygulayın.
  • Omuzlar
    Daha sonra omuzlara geçiyoruz. Bütün dikkatinizi omuzlarınıza yoğunlaştırın. Eğer gergin olmaya yatkın biriyseniz, bütün gerginliğinizi omuzlarınıza yoğunlaştırın. Şimdi omuzlarınızı yukarı kaldırın ve bir süre öyle tutun. Omuzlarınıza ve boyunuza yayılan sıkışmayı hissedin. Daha sonra serbest bırakın. Gevşemeyi tüm bedeninizde hissetmeye çalışın. Düzenli bir bir biçimde soluk alıp verin.
  • Boyun
    Daha sonra boynunuzu geriye doğru itin, böylece boyun kaslarınız gerginleşecek. Çoğu gerginliğin merkezi boyun olduğu için bu bölgede bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Buradaki kaslarınızı gerin ve süre öyle tutun. Şimdi aniden gevşetin. Gevşemeyi hissedin. Yavaşça soluk alıp verin.
  • Yüz
    Şimdi bütün yüz kaslarınızı gerin. Dişlerinizi sıkın, kaşlarınızı çatın. Bir süre öyle kalın. Daha sonra gevşeyin. Gevşemeyi hissedeceksiniz. Yavaşça soluk alıp verin.
  • Karın
    Şimdi biraz daha aşağı inelim. Karın kaslarınızı iyice sıkın. Karnınızı içeri çekin. Olabildiğince incelin. Böyle kalın. Şimdi daha önceki gibi kaslarınızı gevşetin. Yavaşça soluk alıp verin.
  • Bacaklar
    Bacak kaslarınızı iyice gerin. Topuklarınızı yere doğru bastırarak kaslarınızı gerebilirsiniz. Aynı şekilde bacaklarınızı uzatıp, ayak baş parmağınızı kendinize doğru çekebilirsiniz. Böylece kaslarınız gerilir. Bir süre öyle tutun. Yalnız baldırlarınıza kramp girmemesine dikkat edin. Daha sonra kaslarınızı gevşetin. Bacaklarınıza yayılan gevşemeyi hissedin.
  • Soluk
    Şimdi bütün vücudumuz gevşemiş oldu. Sırada soluğumuz var. Bütün dikkatinizi soluk alıp verişinize yönlendirin. Soluk alıp verişinizi yavaşlatın. Bir dakikada yaklaşık 6 soluğa kadar düşürün. Yavaş ama düzenli soluk alıp vermeye yoğunlaşın. Bu gevşeme gerçekten iyi gelecektir.
Eğer bunların hepsi sizi zorlarsa, sesinizi bir kasete kaydedip kendi kendinize komutlar verin.
Bu yazıyı paylaşın!
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

3 Yorum var Gevşeme ve Teknikleri

Adsız
9 Ağustos 2010 19:21

Çok değerli bilgilere sahip bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık..

18 Kasım 2010 20:04

Genleşesim geldi :D

Adsız
25 Mayıs 2011 13:49

Merhaba ben 3 aylık hamileyim ve çalışıyorum.Yazınızı okuduktan sonra denedim ve gerçekten çok işe yaradı.Omuzlarımı ve sırtımı rahatlamış hissediyorum.Bu tür yazılarınızı merakla bekliyorum.Teşekkürler.

Yorum Gönder