Yoga ve Türleri

0 yorum
Yoga Nedir ?
Yoga kelime anlamı olarak bir araya getirmek, bütünleştirmek demektir. Yogann 5000 yıllık geçmişiyle beraber ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Yago düşünüldüğü gibi din deildir. Aksine kişinin inandığu ne ise o dine sağlıklı bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olan bir çeşit fiziksel ve ruhsal spor türüdür. Yogayı aynı zamanda yaşam felsefe diye de düşünebiliriz.
Yoga her yaştan her kilodan insanın yapabileceği bir uygulama olmasıyla birlikte aynı zamanda sürekliliğinde vücudunuz esnekliğini, gücünü, ruhunuzun sağlığını ve huzurunu artırır. Yapılan araştırmalar sonucunda da bir çok uzman yoganın kalbe, bronşite ve astıma iyi geldiği kanaatine varmışlardır. Ayrıca kilo problemleri olan insanların yogayla birlikte kilolarından hızlı kurtulabildiği ve verilen kiloların geri alınmasınıda engellediği bilinen yararlarındandır.
Gün geçtikçe her ülkede yoganın ünü gittikçe yayılırken aynı zamanda bu ün yoganın bir çok türünün ortaya çıkmasına sebeb olmuştur.

 Yoga Türleri

-Hatha Yoga:
Hatha Yoga Batı'da en çok bilinen yoga türüdür ve herkes tarafından uygulanır. Özellikle yeni başlayanlar için uygun bir türdür. Çünkü bu türde bütün yoga duruşları öğrenilir.
Hatha yoga kişiyi Raja Yogaya hazırlar. Hatha yoga, Asanalar (Duruşlar), Pranayama (Nefes egzersizleri) ve Savasana (Gevşeme) ve konsantrasyondan oluşur. Aynı zamanda nefesin haraketin ve meditasyonun bir arada kullanıldığı çeşittir.

-Vinyasa Yoga:
Vinyasa kelime olarak nefesle bağlantılı hareket demektir. Vinyasa yoga Hatha yoganın devamı niteliğindedir. Hatha Yoga'da bie kaç ay geçirdikten sonra bu türü başlayabilirsiniz. Vinyasa Yoga en çok Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerdir. Bu türde, Hatha Yoga'da öğrenilen Asanlar biraz daha zorlaşıyor ve bir hareketi yapmadan hemen önce zihin nerede nefes alınıp nerede nefes vereceğini ve yaptığın düşündüğün herşeyin farkında olunmayı öğretiyor. Yoganın temel duruşlarından olan dizler üstünde dirsekler pozisyonuda bu türe aittir.

-Iyengar Yoga:
Iyenger Yoga tıpkı Hatha Yoga gibi herkesin yapabileceği bir türdür. Bu tür adını kurucusundan almıştır. Iyengar Yoga'nın fiziksel ağrıları çok iyi geldiği bilinmektedir. Iyengar Yoga'da zamanla vücut o kadar esner ve rahatlar ki, çok zor bi harekette bile kişi çok uzun zaman kımıldamadan kalabilir.  Iyengar yogaya savaşçı yogasıda denilir. Bu türde en çok yan açı pozisyonu, kafa, omuz pozisyonu ve nefes uygulamaları önemlidir.

-Bikram Yoga:
Bikram Yoga, hamileler dışındaki tüm insanlar için uygun bir türdür. Son derce yoğun bir tempoda yapılan çalışmlar ve zorlayıcı hareketler sayesinde kısa zamanda çok hızlı kilo vermenize neden olur. Ayrıca çalışılan ortamdaki havanın ısısı yüksek derece artırılır. Bu sayede vücuttaki toksinlerinde hızla atılması sağlanmış olur. Yine yüksek kondisyon sağlamanıza ve beden-zihin ilişkinizi güçlenmesine yükse oranda katkıda bulunur.

-Jivamukti Yoga:
Bu türde vücudun zorlanmasından çok, sakin bir şekilde bir odak noktası belirleyerek meditasyon eşliğinde yapılmasadır. Bu sayede zihin sıkıntı veren düşüncelerden arınır ve stresten uzaklaşır.
Bu yazıyı paylaşın!
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

Hiç yorum Yok "Yoga ve Türleri"

Yorum Gönder