Sübliminal Nedir ?

1 yorum
Sübliminal görsel ve yazılı basında ara sıra duyduğumuz bir kelimedir . Eğer biraz akşam haberlerini izliyorsanız illa ki görmüşsünüzdür bu sözcüğü. En son Türkiye' de bir kaç ay önce 'Türkiye Subliminal tehditi altında' başlıklı haberler çıkmaya başlamıştı. Aslında haber başlıkları sorunun içeriğine göre az bile kalıyordu. Çünkü bu tekniği kötü amaçla ve yaygın şekilde sıkça kullanan ülkelerden biriyiz.
Malesef ki Türkiye`de ki büyük firmaların ticari kaygıları nedeniyle tüketici, yayınlanan reklamlardaki kızılötesi ışınlar ve düşük frekanslı tanıtımlar sayesinde düşüncesizde etki altına alınıyor.
Avrupa ülkelerinde ise subliminal mesaj kavramını bilen ve kendi hayatlarında iyi yönde uygulamayan insanların sayısı oldukça fazla.
Peki nedir bu sübliminal?  Ne işe yarar?

Subliminal mesaj ;
bireyin duyu organlarıyla algılayamadığı, yalnızca bilinçaltının algılayıp şartsız koşulsuz kalıca hafızaya aktırdığı gizli mesajdır. Bu sayede birey, verilen telkinin içeriğine göre o konu hakkındaki düşünce ve duygularını kontrol edemez. Verilen telkinde geçen her cümle ya da görüntü bireyin tıpkı su içme, yemek için alış veriş yapma gibi, yapılması gereken bir ihtiyaçmışcasına görülmesine sebeb olur. Yani o konu hakkında kişi özgür iradeye sahip olamaz.
Subliminal mesajların yaygın olarak kullandığı iki çeşidinden burada biraz bahsedeceğim.
Bunlardan biri 'görsel subliminal mesajlar'dır.
Görsel subliminal mesajlara en bilindik örnek elbette ki Coca Cola reklamlarıdır. Eskiden sinamalarda reklam aralarından sonra, filme geçmeden önce anlık bir görüntü gelip geçerdi. Görüntüde Cola Cola'nın reklamı ve logosu mevcuttu. Ama hiç bir bilinç bunun gerçekte ne anlama geldiğini algılayamazdı.Bilinçaltı görüntünün içerdiği telkini alırken, bilinç karşı koymaz ve verilen telkinleri hemen kabul eder. Doğal olarak film çıkışında da izleyiciler ürüne akın ediyordu.
Reklamlar bu tekniğin en yaygın kullanım alanlarından biridir.
Bu teknik reklamların dışında çizgifilmler, sinema filmleri vb alanlarda da kullanılıyor.

Diğer bir çeşit olan işitsel subliminal mesajlarlar, telkin mesajlarının en yaygın ve en etkili çeşididir.
İnsan beyni hepimizin bildiği gibi belli bir düzeydeki frekans aralarındaki sesleri duyabilir. Bu şekilde hazırlanan telkinler, özel bir program ile beyinin algılamayacağı frekansa ayarlanıp, dijital ses dosyalarının içine kaydedilir. Mesajda verilen telkinler direk olarak alfa boyuntundan kaydedilir. Böylece bilinç bu sesi duymaz ama bilinç altı duyar. Bilinç karşı koymadan bilinç altına aktarılan bilgiler kabul edilir. Tıpkı görsel subliminaldeki teknik gibi.

Subliminal mesajların tehlikesi kullanım alanlarına göre farklılık gösterir. Eğer bir reklam şirketi sübliminal içerik kullanıyorsa, bu çok tehlikeli olabilir. Çünkü reklamı gören ya da duyan kişi reklamın içindeki telkinde neler geçtiğini bilemez. Bu da bilinçaltımızı hiç tanımadığımız insanlara emanet etmekten başka hiç bir şey olmaz. Sonuç olarak kişi ağır depresyona girebilir, kendine ya da çevresindekilere zarar bile verebilir.

Subliminal mesajların en yararlı amaçla kullanıldığı alan şüphesiz ki kişisel gelişim ve psikolojidir. Subliminal mesajların en güvenilirlisi ve faydalısı hiç kuşkusuz bu alandan çıkan eserlerde mevcuttur. Mesajı hazırlayan kişi özel bir yazılımla kesin cümleler içeren telkinleri duru bir meditasyon müziğinin üstüne kaydeder.
Kaydedilen telkinlerden birkaçı şöyledir ;

Sigaradan nefret ediyorum,asla ağzıma sürmem.
Ben çok mutluyum !
Ben parayı kendime çekerim
Psikolojim çok iyi ve her sabah gülerek uyanırım.
İdeal kilomdayım
İsteklerime sahip olmayı seçiyorum
Mutlu ve huzurluyum

Bu tür kesin yargı içeren mesajlar sayesinde birey daha mutlu ve sorunsuz bir yaşam sürebiliyor.
Son olarak; bilgisayarımızı yanlış kodlamalarla iş görmez hali getirebiliriz. Bilinçaltımızıda tıpkı bir bilgisayar gibidir. Bu nedenle izlediğimiz, gördüğümüz ve duyduğumuz herşeye dikkat etmemiz gerekir. Zira insan beyni büyük ve kusursuz bir yazılımdır, bu yazılımın kodlarıyla oynama çok yanlış sonuçlar doğurabilir.
Bu yazıyı paylaşın!
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

1 Yorum var Sübliminal Nedir ?

Adsız
25 Mayıs 2011 13:50

Ayakta uyuyoruz! Bilgi için teşekkürler.

Yorum Gönder